AMCAT Verbal Ability Questions

AMCAT Verbal Ability

AMCAT Study Materials
AMCAT Study Material

Q1. The following sentence consists of a word or a phrase which is highlighted. Each of them is followed by four words or phrases. Choose the word or the phrase which is closest in meaning to highlighted word or phrase. My only major complaint was that the remote was thin and felt flimsy.

A. meager
B. substantial
C. sturdy
D. plausible

Ans. A

Q2. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : VORACIOUS

A. Wild
B. Hungry
C. Angry
D. Quick

Ans. B

Q3. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : TIMID

A. Fast
B. Slow
C. Medium
D. Shy

Ans. D

Q4. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : IRONIC

A. Inflexible
B. Bitter
C. Good-natured
D. Disguisedly sarcastic

Ans. D

Q5. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : CORRESPONDENCE

A. Agreements
B. Contracts
C. Documents
D. Letters

Ans. D

Q6. Choose the word nearest in meaning 25 paise coins are fast becoming “obsolete”.

A. smaller
B. older
C. rare
D. outdated

Ans. D

Q7. The only evidence was a piece of crumpled paper lying in a corner.

A. torn
B. burnt
C. wrinkled
D. dirty

Ans. C

Q8. His plans started going away the moment he began his journey to Nagaland.

A. well
B. smoothly
C. wrong
D. slowly

Ans. C

Q9. Accused

A. Exonerate
B. Elephantine
C. Acquitted
D. Indicted

Ans. D

Q10. Capricious

A. Whimsical
B. Herculean
C. Gargantuan
D. Collaboration

Ans. A

Q11. Regress

A. Colossal
B. Backslide
C. Facilitation
D. Humongous

Ans. B

Q12. Slither

A. Absolve
B. Monstrous
C. Whitewash
D. Slide

Ans. D

Q13. Menace

A. Threat
B. Reinforcement
C. Furtherance
D. Compendious

Ans. A

Q14. Veracity

A. Truth
B. Hulking
C. Exculpate
D. Vindicate

Ans. A

Q15. Surmount

A. Backing
B. Epigrammatic
C. Condensed
D. Overcome

Ans. D

Q16. RESTRAINT

A. Hindrance
B. Repression
C. Obstacle
D. Restriction

Ans. D

Q17. MENDACIOUS

A. Full of confidence
B. False
C. Encouraging
D. Provocative

Ans. B

Q18. ADMONISH

A. Punish
B. Curse
C. Dismiss
D. Reprimand

Ans. D

Q19. CORPULENT

A. Lean
B. Gaunt
C. Emaciated
D. Obese

Ans. D

Q20. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Elaborate
B. Collapse
C. Anecdote
D. Remuneraition

Ans. D

Q21. Which of the following spelling incorrect in the given context ?

A. Prehistric
B. Conceive
C. Tame
D. Uncertain

Ans. A

Q22. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Subjugete
B. Tenacious
C. Contaminate
D. Speculate

Ans. A

Q23. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Rival
B. Fasty
C. Competitor
D. Appearance

Ans. B

Q24. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Somewhat
B. Elegant
C. Falsfier
D. Unrefined

Ans. C

Q25. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
S1: Venice is a strange and beautiful city in the north of Italy.
P : There are about four hundred old stone bridges joining the island of
Venice.
Q : In this city there are no motor cars, no horses, no buses.
R : These small islands are near one another.
S : It is not an island but a hundred and seventeen islands.
S6: This is because Venice has no streets.

The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. PRQS
C. SRPQ
D. PQSR

Ans. C

Q26. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to
produce the correct sentence. Choose the proper sequence :

S1: A gentleman who lived alone always had two plates placed on the
table at dinner time.
P : One day just as he sat down to dine, the cat rushed in to the room.
Q : One plate was for himself and other was for his cat.
R : she drooped a mouse into her own plate and another into her master
plate.
S : He used to give the cat a piece of meat from his own plate.
S6: In this way the cat showed her gratitude to her master.
The Proper sequence should be:

A. QSPR
B. PSRQ
C. QRSP
D. RPQS

Ans. A

Q27. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
S1: On vacation in Tangier, Morocco, my friend and I sat down at a street
cafe.
P : At one point, he bent over with a big smile, showing me, a single gold
tooth and a dingy fez.
Q : soon I felt the presence of someone standing alongside me.
R : But this one wouldn’t budge.
S : We had been cautioned about beggars and were told to ignore them.
S6: Finally a man walked over to me and whispered, “Hey buddy this guy
is your waiter and he wants your order”
The Proper sequence should be:

A. SQRP
B. SQPR
C. QSRP
D. QSPR

Ans. C

Q28. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: Most of the universities in the country are now facing financial crisis.
P : Cost benefit yardstick thus should not be applied in the case of
universities.
Q : The current state of affairs cannot be allowed to continue for long.
R : Universities cannot be equated with commercial enterprises.
S : Proper development of universities and colleges must be ensureD.
S6: The Government should realise this before it is too late.
The Proper sequence should be:

A. QRPS
B. QSPR
C. QRSP
D. QPRS

Ans. A

Q29. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: I keep on flapping my big ears all day.
P : They also fear that I will flip them all away.
Q : But children wonder why I flap them so.
R : I flap them so to make sure they are safely there on either side of my
head.
S : But I know what I am doing.
S6: Am I not a smart, intelligent elephant?
The Proper sequence should be:

A. SRQP
B. QPSR
C. QPRS
D. PSRQ

Ans. B

Q30. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
S1: Once upon a time an ant lived on the bank of river.
P : The dove saw the ant struggling in water in a helpless condition.
Q : All its efforts to come up is faileD.
R : One day it suddenly slipped in to water.
S : A dove lived in the tree on the bank not far from the spot.
S6: She was touched.
The Proper sequence should be:

A. RQSP
B. QRPS
C. SRPQ
D. PQRS

Ans. A

Q31. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
S1: The December dance and music season in Madras is like the annual
tropical cyclone.
P : A few among the new aspirants dazzle witht he colour of youth, like
fresh saplings.
Q : It rains an abundance of music for over a fortnight.
R : Thick clouds expectation charge the atmosphere with voluminous
advertisements.
S : At the end of it one is left with the feeling that the music of only those
artists seasoned by careful nurturing, stands tall like well-routed trees.
S6: Many a hastily planed shrub gets washed away in the storm.
The Proper sequence should be:

A. RQPS
B. QRPS
C. RQSP
D. QRSP

Ans. B

Q32. The sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a number. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph. :

  1. But, we all helped in the first few days.
  2. Chandrapur is considered as a rural area.
  3. Manohar was transferred to his ofice recently.
  4. Initially he was not getting adjusted to the city life.
  5. Before that he was working in Chandrapur branch of our office.

A. 54312
B. 43215
C. 12345
D. 35241

Ans. D

Q33. The sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a number. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph. :

  1. A study to this effect suggests that the average white-collar worker demonstrates only about twenty-five per cent listening efficiency.
  2. However, for trained and good listeners it is not unusual to use all the three approaches during a setting, thus improving listening
    efficiency.
  3. There are three approaches to listening: listening for comprehension, listening for empathy and listening for evaluation.
  4. Although we spend nearly half of each communication interaction listening, we do not listen well.
  5. Each approach has a particular emphasis that may help us to receive and process information in different settings.

A. 15432
B. 23451
C. 35241
D. 43215

Ans. C

Q34. The sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a number. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph. :

  1. Much of the argument that goes on around the alternative solution occurs because people hold different perceptions of the problem.
  2. One of the reasons that Japanese Managers are perceived as making superior decisions compared to Western Managers is that they
    spend a great deal of effort and time determining that the problem is correctly defined.
  3. Unfortunately, too often in the West, Managers assume that the initial definition of the situation is correct.
  4. Up to half the time in meetings is spent in asking “Is this the real problem?”

A. 2431
B. 2341
C. 3241
D. 1342

Ans. A

In the questions below the sentences have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best express the given sentence in Indirect/Direct speech.

Q35.
“If you don’t keep quiet I shall shoot you”, he said to her in a calm voice.
A. He warned her to shoot if she didn’t keep quiet calmly.
B. He said calmly that I shall shoot you if you don’t be quiet.
C. He warned her calmly that he would shoot her if she didn’t keep quiet.
D. Calmly he warned her that be quiet or else he will have to shoot her.

Ans. C

Q36.
She said that her brother was getting married.
A. She said, “Her brother is getting married.”
B. She told, “Her brother is getting married.”
C. She said, “My brother is getting married.”
D. She said, “My brother was getting married.”

Ans. C

Q37.
She exclaimed with sorrow that was a very miserable plight.
A. She said with sorrow, “What a pity it is.”
B. She said, “What a mystery it is.”
C. She said, “What a miserable sight it is.”
D. She said, “What a miserable plight it is.”

Ans. D

Q38.
Dhruv said that he was sick and tired of working for that company.
A. Dhruv said, “I am sick and tired of working for this company.”
B. Dhruv said, “He was tired of that company.”
C. Dhruv said to me, “I am sick and tired of working for this company.”
D. Dhruv said, “I will be tired of working for that company.”

Ans. A

Q39.
“If you don’t keep quiet I shall shoot you”, he said to her in a calm voice.

A. He warned her to shoot if she didn’t keep quiet calmly.
B. He said calmly that I shall shoot you if you don’t be quiet.
C. He warned her calmly that he would shoot her if she didn’t keep quiet.
D. Calmly he warned her that be quiet or else he will have to shoot her.

Ans. C

Q40.
She said to him, “Why don’t you go today?”

A. She asked him why he did not go that day.
B. She said to him why he don’t go that day.
C. She asked him not to go that day.
D. She asked him why he did not go today.

Ans. A

Q41.
The little girl said to her mother, “Did the sun rise in the East?”

A. The little girl said to her mother that the sun rose in the East.
B. The little girl asked her mother if the sun rose in the East.
C. The little girl said to her mother if the sun rises in the East.
D. The little girl asked her mother if the sun is in the East.

Ans. B

Q42.
Nita ordered her servant to bring her cup of tea.
A. Nita told her servant, “Bring a cup of tea.”
B. Nita said, “Bring me a cup of tea.”
C. Nita said to her servant, “Bring me a cup of tea.”
D. Nita told her servant, “Bring her that cup of tea.”

Ans. C

Q43.
My cousin said, “My room-mate had snored throughout the night.”

A. my cousin said that her room-mate snored throughout the night.
B. my cousin told me that her room-mate snored throughout the night.
C. my cousin complained to me that her room-mate is snoring throughout
the night.
D. my cousin felt that her room-mate may be snoring throughout the
night.

Ans. A

Q44.
“Please don’t go away”, she said.
A. She said to please her and not go away.
B. She told me to go away.
C. She begged me not to go away.
D. She begged that I not go away.

Ans. C

Q45. Man must ________ to stop pollution.

A. act
B. perform
C. operate
D. behave

Ans. A

Q46. Those who persist in the endeavor at long last triumph _________ the odds of life.

A. over
B. on
C. upon
D. about

Ans. A

Q47. She has great love and affection _________ her grandmother.

A. for
B. from
C. with
D. to

Ans. A

Q48. But there is more ______ Argentina’s red wines than Malbec only.

A. in
B. to
C. from
D. at

Ans. B

Q49. Opaque glass is the kind of material____ _ which you cannot see.

A. into
B. through
C. from
D. between

Ans. B

Q50. The way Christians and Muslims dress in their places of worship is not an________ for other Indians not to dress the way they ________do in their temples.

A. along, generally
B. dispute, equally
C. argument, normally
D. dissipate, specially

Ans. C

Q51. How the West arranges its own society is not a knockdown argument in _______of its civilisational priority or primacy, or proof of the _______of other ways of organising social life.

A. agree, scrutiny
B. favor, inferiority
C. against, complexity
D. with, curiosity

Ans. B

Q52. While this consideration is perhaps _______acceptable, the Indian intelligentsia does not obviously _______in its truth.

A. specially, trust
B. abstractly, believe
C. ideologically, care
D. logically, listen

Ans. C

Q53. Does it actually cost extra to use a networked computer system at a different branch from the customer’s own? Is this bank going back to the days of branch banking? Now, we should not be asking these questions from these banks. They will spin something in polite PR language___________________ they are following regulations.

A. of each bank’s income comes from such fines
B. it even collects the data? Can we have a list of what
C. but basically ask us to buzz off because
D. are managed in such a way as to create non-compliance

Ans. C

Q54. I went into a ________ , become angry, depressed and ________ .

A. dejection, dour
B. depression, fretful
C. tailspin, moody
D. degradation, surly

Ans. C

Q55. The English schemed to continue their rule in India by playing off one community _________ the other.

A. before
B. upon
C. against
D. with

Ans. C

Q56. Brothers must live in harmony. They must never fall _______.

A. off
B. out
C. apart
D. away

Ans. B

Q57. The manner in which bombs exploded in five trains with in a short span of time suggests that it is a part of a _________.

A. game
B. conspiracy
C. villainy
D. sabotage

Ans. B

Q58. You’ve only three months to complete the course, Don’t give _______ now.

A. out
B. away
C. up
D. off

Ans. C

Q59. The river overflowed its_________ and flooded the area.

A. edges
B. fronts
C. limits
D. banks

Ans. D

Q60. Her parents will never give their _________ to so much an unsuitable match.

A. acquiescence
B. consent
C. agreement
D. willingness

Ans. B

Q61. About twenty clerks were made __ when the banks introduced computers.

A. dispensable
B. redundant
C. expandable
D. obsolete

Ans. A

Q62. Government buildings are __ on the Republic day.

A. enlightened
B. lightened
C. illuminated
D. glowed

Ans. C

Q63. The criminal seems to have acted in __ the three others.

A. collusion
B. coalition
C. collision
D. cohesion

Ans. A

Q64. Natwarlal __ them all for a ride by producing false documents.

A. took
B. cheated
C. kept
D. let

Ans. A

Q65. Health is too important to be __

A. discarded
B. despised
C. detested
D. neglected

Ans. D

Q66. The brahmputra rises in the himalaya in _ Tibet.

A. a
B. an
C. the
D. no article need

Ans. D

Q67. It is suspect that _ colleague committed the murder.

A. a
B. an
C. the
D. no article need

Ans. A

Q68. __ ice-pick was used for the murder.

A. a
B. an
C. the
D. no article need

Ans. B

Q69. It was no doubt __ stupidity to admit her into our gang

A. a
B. an
C. the
D. no article need.

Ans. A

Knowledge has turned out to be mans greatest asset in mastering and conquering nature. The word science means literally knowledge. It is this quest and thrust for knowledge and the curiosity of man to know things beyond his reach that resulted in his becoming the lord of this plant. His never ending pursuit to unearth the reason behind phenomenon has resulted in endless discoveries and inventions, which have proved to be the grate stepping stones in the progress of mankind.
Inventions like the telephone, radio, t.v, telegraph, transistors, airplanes, automobiles, steam engine, electricity, wireless, telescopes, microscope etc, have changed man’s life forever. There have been inventions and discoveries in all aspects of life. Science has worked grater miracles in the
fields of health and medicine and has been the greatest weapon in man’s
battle against diseases of various kinds. Vaccination is a miracle in the field
of science. Penicillin, streptomycin, radium and x-rays have turned out be
great blessings.
The discovery of the atom and its structure has been one of the most
remarkable discoveries made by man. The quantum theory, the electricity
along with the great findings of Einstein, Neils Bohr etc, have revolutionized
the world of science forever. Computer and information technology are the
latest revolutions in the field of science. With the coming of mobiles,
internet, web conferencing etc, the world has shrunk into a cyber village
where time and distance have no meaning are at least are no longer
barriers.
Technology is on a rise every day. Each new day brings better technology
with it. However, we should learn to us our knowledge constructively. Only
constructive uses of science can guarantee the continuation of mankind on
this earth. Moreover, it is man who is the great generator, creator and
inventor of all this knowledge and technology. We should be warned of
becoming slaves to our own creations and inventions. Only then, can
science be a blessing and a miracle. Science, if used for the betterment of
mankind and society can bring about changes in our lives by making better,
more comfortable and worthwhile.

Q70. What was the first thing that the man learnt to do?

A. To conquer the nature.
B. To battle with his fellow men.
C. To live leisurely in the nature.
D. To eat and sleep.

Ans. A

Q71. How has the world shrunk for man technologically?

A. Continents on the earth are drifting closer to each other
B. Video conferencing, the internet has made this possible
C. Development of medicines
D. The planet is becoming smaller

Ans. B

Q72. According to the given passage, __________ is the miracle in the field of science

A. computers
B. vaccination
C. atoms and its structure
D. airplane

Ans. C

Q73. Mark the option which is closest to the meaning of the word given below “ABNEGATE”

A. renounce
B. assert
C. give up
D. continue

Ans. A

Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

The pioneers of the teaching of science imagined that its introduction into education would
remove the conventionality, artificiality, and backward-lookingness which were
characteristic;of classical studies, but they were gravely disappointed. So, too, in their time
had the humanists thought that the study of the classical authors in the original would
banish at once the dull pedantry and superstition of mediaeval scholasticism. The
professional schoolmaster was a match for both of them, and has almost managed to make
the understanding of chemical reactions as dull and as dogmatic an affair as the reading of
Virgil’s Aeneid. The chief claim for the use of science in education is that it teaches a child
something about the actual universe in which he is living, in making him acquainted with the
results of scientific discovery, and at the same time teaches him how to think logically and
inductively by studying scientific method. A certain limited success has been reached in the
first of these aims, but practically none at all in the second.
Those privileged members of the community who have been through a secondary or public
school education may be expected to know something about the elementary physics and
chemistry of a hundred years ago, but they probably know hardly more than any bright boy
can pick up from an interest in wireless or scientific hobbies out of school hours. As to the
learning of scientific method, the whole thing is palpably a farce. Actually, for the
convenience of teachers and the requirements of the examination system, it is necessary
that the pupils not only do not learn scientific method but learn precisely the reverse, that is,
to believe exactly what they are told and to reproduce it when asked, whether it seems
nonsense to them or not. The way in which educated people respond to such quackeries
as spiritualism or astrology, not to say more dangerous ones such as racial theories or
currency myths,shows that fifty years of education in the method of science in Britain or
Germany has produced no visible effect whatever.
The only way of learning the method of science is the long and bitter way of personal
experience, and, until the educational or social systems are altered to make this possible,
the best we can expect is the production of a minority of people who are able to acquire
some of the techniques of science and a still smaller minority who are able to use and
develop them.

Q74. The author implies that the ‘professional schoolmaster’ has

A. no interest in teaching science
B. thwarted attempts to enliven education
C. aided true learning
D. supported the humanists
E. been a pioneer in both science and humanities.

Ans. B

Q75. The author’s attitude to secondary and public school education in the sciences is

A. ambivalent
B. neutra
C. supportive
D. satirical
E. contemptuous

Ans. E

Q76. The word ‘palpably’ most nearly means

A. empirically
B. obviously
C. tentatively
D. markedly
E. ridiculously

Ans. B

Q77. The author blames all of the following for the failure to impart scientific method through
the education system except

A. poor teaching
B. examination methods
C. lack of direct experience
D. the social and education systems
E. lack of interest on the part of students

Ans. E

Q78. If the author were to study current education in science to see how things have
changed since he wrote the piece, he would probably be most interested in the answer to
which of the following questions?

A. Do students know more about the world about them?
B. Do students spend more time in laboratories?
C. Can students apply their knowledge logically?
D. Have textbooks improved?
E. Do they respect their teachers

Ans. C

Q79. Astrology (line 31) is mentioned as an example of

A. a science that needs to be better understood
B. a belief which no educated people hold
C. something unsupportable to those who have absorbed the methods of science.
D. the gravest danger to society
E. an acknowledged failure of science

Ans. C

Leave a Comment