AMCAT Quant Questions Preparation

AMCAT Quant Questions

AMCAT Study Materials
AMCAT Preparation Material

Q1. The cost price of 10 articles is equal to the selling price of 9 articles. find the profit percent.

A. 101/9 %
B. 100/9 %
C. 102/9 %
D. 103/9 %

Ans. B

Q2. If the sum of two numbers is 55 and the H.C.F. and L.C.M of these numbers are 5 and 120 respectively, then the sum of the reciprocals of the numbers is equal to:

A. 55/601
B. 601/55
C. 11/120
D. 120/11

Ans. C

Q3. Express a speed of 36 kmph in meters per second?

A. 10 mps
B. 12 mps
C. 14 mps
D. 17 mps

Ans. A

Q4. Express 25 mps in kmph?

A. 15 kmph
B. 99 kmph
C. 90 kmph
D. None

Ans. C

Q5. The ratio of radii of two right circular cylinders is 6:7 and their heights are in the ratio 5:9. The ratio of their respective curved surface areas is

A. 14:15
B. 17:19
C. 23:29
D. 10:21

Ans. D

Q6. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?

A. 4
B. 10
C. 15
D. 16

Ans. D

Q7. The speed of a train is 90 kmph. What is the distance covered by it in 10 minutes?

A. 15 kmph
B. 12 kmph
C. 10 kmph
D. 5 kmph

Ans. A

Q8. In how many ways can the 7 letters A,B,C,D,E,F and G be arranged so that C and E never together.

A. 5040
B. 6480
C. 3600
D. 1440

Ans. C

Q9. Four different electronic devices make a beep after every 30 minutes, 1 hour, 3/2 hour and 1 hour 45 minutes respectively. All the devices beeped together at 12 noon. They will again beep together at:

A. 12 midnight
B. 3 a.m.
C. 6 a.m.
D. 9 a.m.

Ans. D

Q10. A car covers a distance of 624 km in 6 ½ hours. Find its speed?

A. 104 kmph
B. 140 kmph
C. 104 mph
D. 10.4 kmph

Ans. A

Q11. How many numbers are there in all from 4000 to 4999 (both 4000 and 4999 included) having at least one of their digits repeated?

A. 356
B. 216
C. 496
D. 504

Ans. C

Q12. The number of prime factors of (3 x 5)12 (2 x 7)10 (10)25 is:

A. 47
B. 60
C. 72
D. None of these

Ans. D

Q13. A and B complete a work in 6 days. A alone can do it in 10 days. If both together can do the work in how many days?

A. 3.75 days
B. 4 days
C. 5 days
D. 6 days

Ans. A

Q14. If 1/2x +1/4x+1/8x=14 Then the value of x is:

A. 8
B. 12
C. 4
D. 16

Ans. D

Q15. What least value must be assigned to * so that the number 63576*2 is divisible by 8?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Ans. C

Q16. Three different containers contain 496 litres, 403 litres and 713 litres of mixtures of milk and water respectively. What biggest measure can measure all the different quantities exactly ?

A. 1 litre
B. 7 litre
C. 31 litre
D. 41 litre

Ans. C

Q17. A can do a piece of work in 4 days. B can do it in 5 days. With the assistance of C they completed the work in 2 days. Find in how many days can C alone do it?

A. 10 days
B. 20 days
C. 5 days
D. 4 days

Ans. B

Q18. Find the value of h[f(1,2,3), g(2,1,-2), h(1,-1,-1)].

A. 0.5
B. none
C. 1
D. 0

Ans. D

Q19. Which of the following numbers is exactly divisible by 24 ?

A. 35718
B. 63810
C. 537804
D. 3125736

Ans. D

Q20. A, B and C can do a piece of work in 24, 30 and 40 days respectively. They start the work together but C leaves 4 days before the completion of the work. In how many days is the work done?

A. 15 days
B. 14 days
C. 13 days
D. 11 days

Ans. D

Q21. The number nearest to 15207, which is divisible by 467, is:

A. 14342
B. 15211
C. 14944
D. 15411

Ans. D

Q22. 5 men and 12 boys finish a piece of work in 4 days, 7 men and 6 boys do it in 5 days. The ratio between the efficiencies of a man and boy is?

A. 1:2
B. 2:1
C. 2:3
D. 6:5

Ans. D

Q23. A and B can finish a work in 16 days while A alone can do the same work in 24 days. In how many days B alone will complete the work?

A. 56
B. 48
C. 36
D. 58

Ans. B

Q24. Find the simple interest on Rs. 306.25 from March 3rd to July 27th( In the same year ) at 3.75 percent.

A. Rs. 4.57
B. Rs. 4.59
C. Rs. 4.53
D. Rs 4.58

Ans. B

Q25. If a number is exactly divisible by 85, then what will be the remainder when the same number is divided by 17?

A. 3
B. 1
C. 4
D. 0

Ans. D

Q26. What number has a 5:1 ratio to the number 10?

A. 42
B. 50
C. 55
D. 62

Ans. B

Q27. Two same glasses are respectively 1/4th 1/5th full of milk. They are then filled with water and the contents mixed in a tumbler. The ratio of milk and water in the tumbler is?

A. 3:8
B. 9:31
C. 8:21
D. 10:27

Ans. B

Q28. The radius of wheel of axis’s car is 50 cm. What is the distance that the car would cover in 14 revolutions?

A. 11 m
B. 22 m
C. 33 m
D. 44 m

Ans. D

Q29. The least perfect square number which is exactly divisible by 3, 4, 7, 10 and 12 is:

A. 8100
B. 17600
C. 44100
D. None of these

Ans. C

Q30. A and B entered into a partnership investing Rs.25000 and Rs.30000 respectively. After 4 months C also joined the business with an investment of Rs.35000. What is the share of C in an annual profit of Rs.47000?

A. Rs.18000
B. Rs.15000
C. Rs.17000
D. Rs.14000

Ans. D

Q31. P can do a piece of work in 5 days of 8 hours each and Q can do in 4 days of 6 hours each. How long will they take do it working 5 hours a day?

A. 2 days
B. 3 days
C. 4 days
D. 5 days

Ans. B

Q32. By selling 15 oranges, a fruit seller gains the selling price of 1 orange. Calculate his gain percentage

A. 6.14%
B. 7.14%
C. 8%
D. 8.41%

Ans. B

Q33. (xn+yn) is divisible by (x-y):

A. for all values of n
B. only for even values of n
C. only for odd values of n
D. for no values of n

Ans. D

Q34. The greatest number that will divide 63, 138 and 228 so as to leave the same remainder in each case:

A. 15
B. 20
C. 35
D. 40

Ans. A

Q35. Find the largest number, smaller than the smallest four-digit number, which when divided by 4,5,6 and 7 leaves a remainder 2 in each case.

A. 422
B. 842
C. 12723
D. None of these

Ans. B

Q36. Dhruv and Naksh drive at the speeds of 36 Kmph and 54 kmph respectively. If Naksh takes 3 hours lesser than what Dhruv takes for the same distance. Then distance is :

A. 324 km
B. 524 km
C. 320 km
D. 420 km

Ans. A

Q37. In how many years does a sum of Rs. 5000 yield a simple interest of Rs. 16500 at 15% p.a.?

A. 22
B. 24
C. 25
D. 23

Ans. A

Q38. P can do a piece of work in 5 days of 8 hours each and Q can do in 4 days of 6 hours each. How long will they take do it working 5 hours a day?

A. 2 days
B. 3 days
C. 4 days
D. 5 days

Ans. B

Q39. What is the highest power of 5 that divides 90 x 80 x 70 x 60 x 50 x 40 x 30 x 20 x 10?

A. 10
B. 12
C. 14
D. None of these

Ans. A

Q40. The radius of a circle is increased by 1%. Find how much % does its area increases?

A. 1.01%
B. 5.01%
C. 3.01%
D. 2.01%

Ans. D

Q41. Libra had three diamond weighing equal. One of the diamond fell and broke into 4 equal pieces weighing 20gm each. what was the total weight of three diamonds.

A. 200 gm
B. 280 gm
C. 320 gm
D. 240 gm

Ans. D

Q42. If the sum of two numbers is 55 and the H.C.F. and L.C.M of these numbers are 5 and 120 respectively, then the sum of the reciprocals of the numbers is equal to:

A. 55/601
B. 601/55
C. 11/120
D. 120/11

Ans. C

Q43. Three different containers contain 496 litres, 403 litres and 713 litres of mixtures of milk and water respectively. What biggest measure can measure all the different quantities exactly ?

A. 1 litre
B. 7 litre
C. 31 litre
D. 41 litre

Ans. C

Q44. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?

A. 4
B. 10
C. 15
D. 16

Ans. D

Q45. The probability that a student passes Subject A, B or C is 98%. The probability that he or she passes A is 41%, B is 59%. The probability that he or she passes A and C is 25% and B and C is 20%. The probability that he or she passes all the 3 subjects is 14%. What is the probability that he or she passes subject C?

A. 48
B. 42
C. 25
D. 29

Ans. D

Q46. If a and b are natural numbers and a-b is divisible by 3, then a3-b3 is divisible by:

A. 3 but not by 9
B. 9
C. 6
D. 27

Ans. B

Q47. The cost price of 10 articles is equal to the selling price of 9 articles. find the profit percent.

A. 101/9 %
B. 100/9 %
C. 102/9 %
D. 103/9 %

Ans. B

Q48. P is an integer. P>883. If P-7 is a multiple of 11, then the largest number that will always divide (P+4) (P+15) is:

A. 11
B. 121
C. 242
D. None of these

Ans. C

Q49. What is the ratio of number of years which have imports above the average imports to those which have imports below the average imports?

A. 5:3
B. 2:6
C. 3:8
D. none

Ans. D

Q50. Ritu has 3 shirts in shades of red, 4 in yellow shades and 5 in green shades . Three shirts are picked at random.
The probability that all of those are in red shades is :

A. 2c3/13c3
B. 1c3/13c4
C. 3c3/12c3
D. 5c3/10c3

Ans. C

Q51. Let C be a positive integer such that C + 7 is divisible by 5. The smallest positive integer n (>2) such that C + n2 is divisible by 5 is:

A. 4
B. 5
C. 3
D. Does not exist

Ans. D

Q52. Four bells begin to toll together and then each one at intervals of 6 s, 7 s, 8 s and 9 s respectively. The number of times they will toll together in the next 2 hr is:

A. 14 times
B. 15 times
C. 13 times
D. 11 times

Ans. A

Q53. The increase in imports in 1982 was what percent of the imports in 1981?

A. 25%
B. 5%
C. 125%
D. 80%

Ans. A

Q54. What is the greatest positive power of 5 that divides 30! exactly?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Ans. C

Q55. A sum of Rs 468.75 was lent out at simple interest and at the end of 1 year and 8 months, the total amount of Rs 500 is received. find the rate of interest.

A. 2%
B. 4%
C. 1%
D. 3%

Ans. B

Q56. The ratio of radii of two right circular cylinders is 6:7 and their heights are in the ratio 5:9. The ratio of their respective curved surface areas is

A. 14:15
B. 17:19
C. 23:29
D. 10:21

Ans. D

Q57. 15 , 22, 72, 552 , ?

A. 4500
B. 4592
C. 4763
D. 8800

Ans. D

Q58. Sangeeta invested rs.20,000 at 8 % per annual . if the interest is compounded half yearly , then total interest earned by Sangeeta at the end of the year is :

A. 1432
B. 1632
C. 1332
D. 1122

Ans. B

Q59. The product of two numbers is 16200. If their LCM is 216, find their HCF.

A. 75
B. 70
C. 80
D. Data inconsistent

Ans. A

Q60.Consider the following two curves in the X-Y plane
y=(x3+x2+5)
y=(x2+x+5)
Which of the following statements is true for -2<= x <=2?

A. The two curves do not intersect.
B. The two curves intersect thrice.
C. The two curves intersect twice.
D. The two curves intersect once.

Ans. B

Q61. A positive integer is selected at random and is divided by 7,what is the probability that the remainder is 1?

A. 3/7
B. 4/7
C. 1/7
D. 2/7

Ans. C

Q62. In how many ways can the 7 letters A,B,C,D,E,F and G be arranged so that C and E never together.

A. 5040
B. 6480
C. 3600
D. 1440

Ans. C

Q63. There are four prime numbers written in ascending order of magnitude. The product of first three is 385 and that of last three is 1001. Find the first number.

A. 5
B. 7
C. 11
D. 17

Ans. A

Q64. M and N are two distinct natural numbers. HCF and LCM of M and N are K and L respectively. A is also a natural number, which of the following relations is not possible?

A. KL=A
B. L*A=K
D. None of these

Ans. B

Q65. A mixture of 40 litres of salt and water contains 70% of salt.how much water must be added to decrease the salt percentage to 40%?

A. 40 litres
B. 30 litres
C. 20 litres
D.2 litres

Ans. B

Leave a Comment