AMCAT Logical Reasoning Questions

AMCAT Logical Reasoning

AMCAT Study Materials
AMCAT Study Materials

Q1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Chess
B. Badminton
C. Cricket
D. Volleyball
E. Table tennis

Ans. A

Q2. 24 28 36 52 84 ?

A. 144
B. 135
C. 148
D. 140
E. None of these

Ans. C

Q3. 15625 6250 2500 1000 ? 160

A. 600
B. 400
C. 500
D. 650
E. None of these

Ans. B

Q4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Sparrow
B. Parrot
C. Swan
D. Koel
E. Vulture

Ans. C

Q5. Statements:

All pens are pins. No tag is a pin. All papers are pens.

Conclusions:
I. No pin is a tag
II. all papers are pins
III. all pins are definitely not tag

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. all I, II and III follow

Ans. D

Q6. If in a certain code CLEVER is written as SDWDMB then in the same code how DECODE is written?

A. FCBPCF
B. FCCBPF
C. FCCFPB
D. FCPBFC

Ans. D

Q7. Statements:

No plant is a tree. all trees are roots. Some branches are roots

Conclusions:
I. all roots being plants is a possibility
II. Some roots are definitely trees
III. at least some branches are definitely not trees

A. Only I follow
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. Only I and II follow

Ans. B

Q8. If in a certain code MaNGO is written as LBLIL then in the same code how MONKS is written?

A. PLLMP
B. LPMPL
C. LPLMP
D. MLPaL

Ans. C

Q9. Class a has a higher enrollment than Class B.
Class C has a lower enrollment than Class B.
Class a has a lower enrollment than Class C.
If the first two statements are true, the third statement is

A. True
B. False
C. Uncertain
D. None

Ans. B

Q10. All animals have

A. Eyes
B. Four legs
C. Horns
D. Instincts

Ans. D

Q11. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:

2, 3, 5, 7, 11, (….), 17

A. 12
B. 13
C. 14
D. 15

Ans. B

Q12. Statements:

Some halls are classes. No class in school.all schools are colleges

Conclusions:

I. Some halls are not schools
II. at least some schools are classes
III. all colleges being the school is a possibility

A. Only I and III follow
B. Only II and III follow
C. Either I or II and III follow
D. all I, II and III follow

Ans. A

Q13. If in a certain code QUICK is written as HCICB then in the same code how PLaSTIC is written?

A. CaaGBIC
B. GCBBaIC
C. GCaBaIC
D. GCaJBIC

Ans. D

Q14. Choose the odd one

A. Marigold
B. Grapes
C. Rose
D. Lotus

Ans. B

Q15. If in a certain code REGISTER is written as ERIGTSRE then in the same code how PRaCTICE is written?

A. RPaCITEC
B. RPICaETC
C. RPCIaTEC
D. RPCaITEC

Ans. D

Q16. If in a certain code CRYSTaL is written as DTJSXFR then in the same code how QUaNTUM is written?

A. RWDNXZS
B. RWNDXZS
C. WRDNXZS
D. RWDNYZS

Ans. A

Q17. Choose the odd one

A. Lion
B. Crocodile
C. Deer
D. Bat

Ans. B

Q18. Judge: Court :: Doctor:?

A. Municipality
B. Hospital
C. Tehsil
D. Factory
E. None of these

Ans. B

Q19. Kitten: Cat :: Cub:?

A. Tiger
B. Dear
C. Giraffe
D. Horse
E. None of these

Ans. A

Q20. 15625 6250 2500 1000 ? 160

A. 600
B. 400
C. 500
D. 650
E. None of these

Ans. B

Q21. A man said to a lady, ”Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?

A. Daughter
B. Grand daughter
C. Mother
D. Sister

Ans. C

Q22. Sita and Mona are Narain’s wives and Bindu is Mona’s step-daughter. how is Sita related to Bindu?

A. Sister
B. Mother-in-law
C. Mother
D. None

Ans. C

Q23. If south-east is called east, north-west`is called west and s0 on, what will north be called ?

A. east
B. north-west
C. north-east
D. north

Ans. C

Q24. Statement

The principal instructed all the teachers to be careful in class because some students may disturb other students.
assumptions:
I. The teachers may handle the situation properly and they may restrict the naughty students.
II. The students will welcome the decision of the Principal.
A. If only assumption I is implicit
B. If only assumption II is implicit
C. If either I or II is implicit
D. If neither I nor II is implicit

Ans. A

Q25. Labourer is related to wages in the same way as an entrepreneur is related to?

A. Loan
B. Interest
C. Taxes
D. Profit

Ans. D

Q26. Event (a): Company X is opening an office in city Y for marketing the company’s products.
Event (B): Company X has chalked out an expansion plan, involving raising production capacity at its existing plants.

A. If ‘a’ is the effect and ‘B’ is its immediate and principle cause.
B. If ‘B’ is the effect and ‘a’ is its immediate and principle cause.
C. If ‘a’ is the effect but ‘B’ is not its immediate and principle cause.
D. If ‘B’ is the effect but ‘a’ is not its immediate and principle cause.

Ans. C

Q27. Choose the odd one

A. Keyboard
B. Mouse
C. Printer
D. Scanner

Ans. C

Q28. Sumit is 8th rank ahead of Ravi in a class of 45. If Ravi rank from the bottom is 19th then find the rank of Sumanth from the beginning?

A. 17
B. 18
C. 19
D. 20

Ans. C

Q29. Thermometer: Temperature :: Barometer:?

A. Stress
B. Pressure
C. Strain
D. Force
E. None of these

Ans. B

Q30. How many students did secure First class in a class of 50 students?
I. Double the number of first-class students secured second class and all the remaining
students failed
II. Number of students failed was twice the number of first class students in the class

A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Either I or II
E. Neither I or II

Ans. C

Q31. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Jackal
B. Horse
C. Cat
D. Dog
E. Wolf

Ans. B

Q32. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. BCDF
B. KJNL
C. RSTU
D. WXYZ
E. FGHP

Ans. C

Q33. 522 1235 2661 4800 7652 11217 ?

A. 15495
B. 16208
C. 14782
D. 16921

Ans. A

Q34. I. 15 6 21II. P 3 27
If ‘P’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row?

A. 27
B. 60
C. 58
D. 82

Ans. B

Q35. I. 51 17 35
II. 14 15 R
If ‘R’ is the resultant of the first row, what will be the sum of the resultants of first and second row?

A. 31
B. – 3
C. 29
D. 3

Ans. C

Q36. I. 12 36 15
II. 18 Q 10
If ‘Q’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?

A. 85
B. 101
C. 69
D. None of the above

Ans. D

Q37. In a row of 21 boys when akash has shifted four places to the right, he becomes 12th from the left enD. What was the akash earlier position from the right end.

A. 10
B. 11
C. 13
D. 14

Ans. D

Q38. Thermometer: Temperature :: Barometer:?

A. Strain
B. Force
C. Stress
D. Pressure

Ans. D

Q39. Praveen is 10 ranks above Nitish who ranks 26th in the class of 45. What is Praveen rank in the class from the beginning?

A. 14
B. 15
C. 16
D. 17

Ans. C

Q40. Kitten: Cat :: Cub:?

A. Tiger
B. Dear
C. Giraffe
D. Horse

Ans. A

Q41. A number of students are standing in a row facing north is such a way that a particular student is nineteenth from both the ends. So, find the number of students in the class.

A. 39
B. 38
C. 37
D. 36

Ans. C

Q42. Statements:
I. The bank decided to give advances to the priority sector at the rate of interest at par with
the corporate sector.
II. The percentage of bad loans given by the banks to the priority sector is very low
compared to the corporate sector.

A. I is the cause and II is its effect.
B. II is the cause and I is its effect.
C. Both I and II are independent causes.
D. Both I and II are effects of independent causes.
E. Both I and II are effects of some common causes.

Ans. D

Q43. In a class of 20 students, Shreya is 5 from the top and annie is 7 ranks below Shreya Find annie’s rank from the bottom.

A. 3
B. 5
C. 6
D. 9
E. None of these

Ans. D

Q44. Prerna is 5th from the left end and Charu is 4th from the right of the row. Charu interchanges her position with the one who is sitting 3rd to the right of Prerna and now Charu is 10th from the right enD. How many children are there in the row?

A. 18
B. 20
C. 15
D. 17
E. 16

Ans. D

Q45. Carbon dioxide : Extinguish :: Oxygen:?

A. Foam
B. Explode
C. Burn
D. Isolate
E. None of these

Ans. C

Q46. Thermometer: Temperature :: Barometer:?

A. Stress
B. Pressure
C. Strain
D. Force
E. None of these

Ans. B

Q46. (3x + 2) (2x – 5) = ax² + kx + n. What is the value of a – n + k ?

A. 5
B. 8
C. 9
D. 10
E. 11

Ans. A

Q47. FaG, GaF, HaI, IaH, __

A. JaK
B. HaL
C. HaK
D. JaI

Ans. A

Q48. Pointing to a man , Saroj said, ” he is the brother of my uncle’s daugther”. How is the man related to Saroj?

A. Son
B. Cousin
C. Nephew
D. Uncle

Ans. B

Leave a Comment